Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Thursday, 17 January 2013

2 achievements unlocked!

Assalamualaikum.

Siapa cakap jadi perempuan senang? kalau jadi perempuan kena pandai dalam macam-macam hal. Yang paling penting sekali hal-hal rumahtangga. Contoh? Contahnya, mengemas rumah, membasuh, menggosok, melipat pakaian, memasak, menjaga suami dan anak-anak dan bla3... 

Haa! Yang sebenarnya, aku nak cakap pasal one point kat atas. Cuba teka yang mana? Cuba teka? Ya, memasak! Pandai! Aku paling pantang cakap pasal masak. Kenapa? Sebab... aku mengaku awal-awal, aku memang tak pandai masak. Nak pandai macam mana? 16 tahun jadi anak tunggul tunggal! Hari-hari orang masakkan. Bila masuk asrama, dewan makan masak. Bila balik rumah, bibik masak.

Haa, acu kome kabo ke teman, macamno nak pandai masok eahh? -,-"

Tapi, di sini aku nak umumkan...

aku dah pandai masak!

Ok, tipu. Actually, aku dah boleh masak sikit-sikit walaupun tak sesedap diorang tu. Tapi, at least bolehlah kan? Haha. Alhamdulillah! Actually, aku bukan tak pandai langsung. Aku boleh je nak masak. Tapi, takut tu menguasai diri secara melampau-lampau!

Takut makanan tak jadi, siapa nak makan? Takut makanan tak sedap, nanti orang kutuk. Takut, takut, takut!

T___T

Lyankan perasaan takut tu, dah umur 19 baru reti nak belajar. Haihhh. -,-; Itu pun, sebab kena pandai jugak. Kalau tak reti masak, nak makan apa hari-hari kat sini? Sini mana ada dewan makan, mana ada bibik nak tolong masak bagai. Boleh je nak beli kat luar hari-hari. Tapi, alamatnya kopak la beg duit aku! Huuu.

Dah 4 hari aku dan Zai buat sistem gilir-gilir masak. Sebelum ni kami masak sama-sama dan hari ni giliran aku! Hew3! :3. First time masak aku buat sup ayam dan telur dadar. Berjaya!*sup dengan telur dadar je pun. :P Haha. Alhamdulillah. Second time aku buat mee goreng blackpepper. Hmm. Orang lain cakap sedap, tapi aku rasa...... Ok, no komen. >,<

Alhamdulillah. azam aku tahun ni lebih realistic dan mampu dicapai. InsyaAllah, tahun ni azam aku akan tercapai buat pertama kalinya!*azam sebelum ni tak pernah tercapai. :P

(2 achievements unlocked: chicken soup and blackpepper fried noodles.)

Should try harder. Wish me all the best!

* * * * * *

* hari ni start blaja anatomi in Russian language. susah! >_<"
  
   Allahumma yassir wala tuassir..

Sunday, 13 January 2013

Life goes on.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. hari ni, dapat aku berbulatan gembira sekali lagi dengan kakak-kakak dan kawan-kawan yang sempoi habis. Alhamdulillah! :) Ya, dalam banyak-banyak usrah yang aku hadir, hari ni lah usrah yang paling aku suka. Tajuknya UKHUWAH.

Banyak yang kami cerita. Banyak yang kami kongsi. Hati aku tenang, lapang dan lega dapat berkongsi. Sungguh, sejak kebelakangan ni, aku rasa jiwa aku tak berapa nak betul. Banyak berfikir. Banyak termenung. Sedih memanjang. Huhh. Buruk betul perangai dua tiga empat hari ni. -,-"

Aku perlukan seseorang untuk aku luahkan rasa ni. Ya, aku ada Allah! Aku banyak mengadu. Banyak menangis padaNya. Kemudian hati aku akan tenang. Tapi, kembali bergelora setiap kali teringat balik.

Macam-macam berlaku. Dimulakan dengan markah bahasa Russia yang tak berapa nak bagus sangat. Cikgu tak puas hati. Masalah dengan kawan. Fikirkan pasal saudara kita di Syria, Palestin dan bla3... Rindukan keluarga, kawan. Nak skype tak boleh. Semua ada masalah connection and the list go on and on and on.

*sigh*

Tambah pula, si Faisal pi main piano lagu instrumental yang sedih. Memang teringat habis kat Abah. T.T Okey, Manda stop! Nangis. Nangis. Nangis. Huhh~

Mood memang lari habis la. Malas nak layan orang tapi nak orang dengar apa aku nak cakap. *sesuka hati aku je. :P Aku nak cerita-cerita dengan ibu, aku rasa tak perlu sebab ibu ada baaanyak lagi benda nak fikir. Mana nak kerja lagi, nak uruskan rumahtangga lagi, nak cari duit untuk aku lagi. Rasanya tak patut aku menyusahkan ibu dengan menambah masalah aku ni. Tak patut, tak patut.

Then, try contact "someone" ni. Sibuk. Contact lagi. Pon masih ada kerja. At last, aku mengaku kalah. Malas aku nak cerita kat siapa-siapa. Daripada nak cerita, terus senyap tak cakap banyak. Last last, tak cakap apa-apa. Lepas tu terus tidur. Hmm.

Mungkin Allah nak hanya aku dan DIA je yang tau. Mungkin Allah nak aku luah kat DIA je. Kan3? Sebab tu semuanya tak ada waktu aku perlukan diorang. Tak pon, ada je masalahnya. Heihhh. Tapi Allah tu ada. SENTIASA ADA! :')

Tapi, aku tak salahkan diorang pon sebab tak ada, waktu aku perlukan diorang. Semua tu dah ditentukan. Allah dah tetapkan. Semua ada hidup masing-masing. Aku reda je.

Life goes on.

Tuesday, 8 January 2013

Abah, where are you?

Assalamualaikum.

Sejak dua menjak ni, aku asyik teringat kat abah je. Aku rindu abah. Sangat sangat rindu. Scroll down FB, nampak post pasal abah. Buka you tube dan selongkar pon masih pasal abah. Korek korek MR. Google hensem pon, tetap pasal abah. Sini abah. Sana abah.

Aku jadi rindu pada orang itu!

Abah, Ann rindu abah, abah kat mana? Ann nak sangat jumpa abah. Banyak Ann nak cerita kat abah ni.
"Abah tau tak Ann sekarang dah ada kat Russia, kat negara orang. Ann ambil bidang perubatan. Tu cita-cita Ann dari kecik dan sampai sekarang. Alhamdulillah, Ann mampu sampai sini. Dah separuh jalan dah abah. Ann nak buat abah dan ibu bangga. Abah gembira?"
Kalaulah abah baca. Kalaulah abah dengar.

*kolam bertakung*

"Abah, Ann pernah berazam nak cari abah. Walau kat mana pun abah berada. InsyaAllah! Abah, Ann dah ada orang yang Ann sayang dan Ann harap, dia akan jadi suami Ann nanti, jadi bapa kepada anak-anak Ann, jadi anak kepada ibu dan abah. Tapi, Ann harap sangat-sangat, abah yang jadi WALI Ann. Ann ada abah je. Kalau tak Ann kena pakai wali hakim. Ann TAK NAK. Ann minta tolong bakal menantu abah ni. Minta tolong dia carikan abah bersama-sama Ann. Ann akan cari abah. Ann akan! :'("

Abah, abah dengar tak luahan hati Ann ni? Ann tau abah dengar. Ann tau. ANN PASTI!

*kesat air mata*

Abah, Ann tengok cerita PAPA, I LOVE YOU! Ann menangis, sebab rindu abah. Ann menangis dalam bilik air, atas katil. Ann menangis setiap kali teringat kat abah. Asyik menangis je teringatkan abah.
T.T

Ann dengki tengok orang lain call abah diorang. Keluar jalan-jalan sama-sama. Makan sama-sama. Cakap dan bersembang bersama. Ann dengki abah, Ann DENGKI!

*empangan pecah*

Abah, Ann nak abah tau yang Ann sangat SAYANGKAN abah. Sangat sangat sangat sayang!

I miss you so much....