Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Wednesday, 23 September 2015

YOU ARE BETTER THAN GOOD ENOUGH


I believe that everyone has felt this way.
Not being GOOD enough.

Let me tell you something.
The feeling of not being good enough is both a GIFT and a CURSE.

It's good because you will keep on pushing yourself to become BETTER.
You will PRESERVE, you will IMPROVE.

It's bad because you will keep on comparing other's works to yours.
And what's worse, you compare YOURSELF.
You will start losing motivation bacause you think you cannot live up to that kind of TALENT.

"I'm not as TALENTED as you are."

WRONG.

The only thing that's limiting you is your ATTITUDE.
Stop COMPARING yourself and start DEVELOPING yourself.
Because you will come to a time when you no longer worry about whether or not your works are good.
Your talent will come out NATURALLY eventually.
Be patient. Always practice. NEVER GIVE UP.

No one starts GREAT.

We all have to WORK HARD to get to where we want to be.
Believe in yourself.

YOU ARE BETTER THAN GOOD ENOUGH.

* * * * *

Found this somewhere in FB, and would love to share it here so that one day if I ever feel this way again, I know where to find this kind of motivation again.

Thank you to the author, all credits go to you. :)

Monday, 31 August 2015

#hnmjomjalan 2015 Part 8 (Last)

Assalamualaikum w.b.t.

So here comes the last part of our summer trip. This post will also be the last post for this month, or year. Well I don't know. My classes will start tomorrow and I will be super busy, indulging myself in those piles of books and notes and lectures. Urghhh. T_T

Okayyy straight to the point, kita sambung cerita kita. Kat Moscow mulanya tak rancang nak buat apa pun. Just nak rilex before naik bas ke Volgograd. Then kami decide nak pi lawat Zoopark! Well sebab masa tu tiket bas pun belum beli lagi, so kami sampai je Moscow masa tu terus kalut cari kaunter tiket bas Diana Tour.

Merata-rata kami cari, tanya sana, tanya sini. Siap ada mak cik bas Volgo Line tunggu depan kaunter tiket bas syarikat apa ntah nak suruh orang beli tiket bas dekat dia. Lol. Kacau bisnes orang lain.. tak baik tau.. Tapi kami nak Diana Tour juga sebab boleh dapat diskaun. ;) Google sana google sini, ke hulu ke hilir. Yg kelakar nyaaa kami dah sampai pun depan tu. Tapi tak nampak pun signboard dia! Bila google kat alamat tu ada baaanyak lagi kedai lain sekali. So macam pelik laa kan apasal ada bowling, snooker bagai dekat alamat office ticket ni kan. Rupa-rupanyaaa, satu pintu ni ada banyak benda kat dalammm dan kaunter tiket tu just satu ruang kecik je dalam tempat tu. Kira menumpang pintu bowling dan snooker. Pffttt. Susah nyaaa nak mencariii.

Orang ramai gilaaa lepas kami keluar tu. >_<

Okay laaa sebab dah dapat tiket malam ni, so kami pi simpan beg di locker room dalam vokzal tu, so terus gerak ke Zoopark. Hmmm masa sampai tu awal lagi, tapi dah nak ramai orang masa tu. Haaa, lama sikit duk beratur, dia pun buka laa gate dan kaunter tiket. Aku try tanya mak cik gate kalau ada student card, boleh masuk terus ke atau kena beli tiket juga sebab tahu boleh masuk free kalau ada student card. Dia cakap tunjuk je student card. Kami apa lagiii tunjuk student card, dapat masuk free! Haaa ni advantages jadi student di Russia ni, banyak diskaun dan banyak yg free of charge! I love Russia! Hahaha

Betul-betul tepi pagar jaring. Tak tau kenapa dia tak asing dengan pagar besi ke, parit kecik ke, dinding kaca ke.
Jinak kut...

Rimau putihhh. Nope the the man in white t-shirt just the reflection on the glass wall.
He's not trying to confront the tiger. Haha

Tempat gajah ni lawa sebab dia buat tema india kat dinding tu.
Kononnya nak cakap gajah ni dari India laa. Hehe

Kat dalam zoo ni tak banyak binatang yg aktif masa ni Maybe pagi lagi kut. So mostly macam tidur, menyorok, pertunjukkan pun tak ada lagi. So kami just jalan-jalan, slow walk dalam tu. Dapat lah tengok pelbagai jenis harimau, beruang, alah benda-benda biasa dalam zoo. Rare sikit bila dapat tengok penguin, dan polar bearrr! Omagaddd aku dah lama gila teringin nak tengok polar bear yg putih gebu gemuk comel macam nak picit pijak tu. Ehh? Hahaha Dapat la juga tengok walaupun iye laa.. tak aktif. Hmmm.

Yep that was him.. or her..

Bosan dengan politik dunia yg kotor, so dia decide nak tidur je.
Hmmm good choice. >_<

Ada one time tu kami pi kat bahagian apes, monyet orang utan semua tu. Ada yg outdoor ada juga yg indoor. Ada satu sangkar dia tulis gorilla. Okay ni rareee.. Punya lah tunggu, terjengok-jengok, intai sana intai sini, cari dari dalam, dari luar tapiii tak ada! Uihhh kecewa betul masa tuuu. Kempunan nak tengok gorilla. Sobsss.

Monyet ni comelll gila! Tapi dia bukan monyet. Ntah apa ntah nama dia. Hahaha

Ohh yesss, penat layan karenah anaknya, si ibu ni decide nak tido dekat corner ni.
Boleh dengar weyhhh dia mengeruh berdengkur! Hahaha

Masa kami pi ni zoo tengah renovate so banyak yg tutup, dan ada part yg kami tak boleh masuk. So ada la binatang yg tak dapat tengok kan. Tak rasa rugi sangat pun sebab ye laa masuk free je kan. Hahaha Tapiii kalau kena bayar, memang akan rasa rugiii sangat sangat sangattt. Haaa bukan main banyak sangat tuu. Ye laa bukan murah fee sekali masuk, 400Rub beb! Nasib baik bawa student card. Jimattt duit..

Ular or anakonda ni tengah makan tikus. And I have no idea how can I be this brave, tangkap gambar dia.
Phewww It was scary though...

This white ducks, sangat putih, sangat bersih, sangat nampak suci.
Hati aku? Hmmm..

Sealion ni comel sangat dan dia main-main berenang depan kitorang.
Boleh tengok from above, or underground. ;)

Habis dekat zoo, kami kononnya nak ke Gorky Park naik basikal dari Zoopark tu laa. Tapi tak boleh, sebab nak kena ada troika card. Mana nak cari benda tu? Simpan je lah hasrat nak berbasikal tu, kita berbasikal di Volgograd nanti je laa (which we did on my birthday!). Haha ha haa.. Ohh by the way Zoopark ni besar la juga dan ada dua territory katanyaaa. So be prepared untuk jalan! ;)

Flamingosss everywhereee...

Then kami decide nak pi lepak, makan sambil tunggu bas petang ni je laaa. Kami pi kat vokzal kazan, just untuk beli Jerry Wing. Sanggup pi sana sebab nak beli ayam celup tepung ala-ala kepci tu. Baaanyak sangat beli, beli kotak yg paling besar sebab nak buat bekal balik Volgograd. Bukan senang nak jumpa ayam kepci or JW kat sini. Halal pulak tuuu. Volgo masih slow bab-bab macam tu. Huuuu..

Okay, so that's all for our journey. Mula berjalan dari Volgograd 15hb Julai enam petang, sampai la Volgograd balik 24hb Julai tengahhari, baaanyak sangat pengalaman yg dapat dikongsi, pengajaran yg dapat dikutip. They say, "You can't buy experiences with money.", tapiii untuk dapat experiences tu kadang-kadang kita kena keluarkan duit juga dan aku langsung tak rasa menyesal keluar duit untuk kali ini just semata nak pergi berjalan, kutip pengalaman di tempat orang, belajar kenal hati budi travel partner kita, kuatkan ikatan ukhuwah ni. Alhamdulillah, aku bersyukur sangat-sangat sebab diberi peluang dan rezeki macam ni dan belum pasti peluang macam ni akan datang lagi. :')

Thank you sooo much untuk kak Hajar sebab sudi pi travel dengan manda walaupun kita bukan lah best buddy dulu but I hope we are now ;). Terima kasih juga sebab sanggup susah senang bersama, fikirkan masalah dan selesaikan bersama, planning transport, city tour, tempat tinggal and everything. Terima kasih kak Hajar sebab sudi kongsi roti dan makanan bila manda lapar sampai lembik, tolong buatkan meggi bila manda slow sangat buat kerja, beli biskut dan makanan sedap2 buat bekal kita berjalan. Thank you jadi perunding fesyen manda, have my back in everything, kuatkan manda bila manda dah tak larat, jaga manda masa manda sakit. Thank you for everything! I love you!

I'm sooo sorry if I ever hurt you in any ways possible. Manda minta maaf kalau ada part manda yg terkurang, planning tak best kalut sana sini tak macam kak Hajar planning tip top terbaik. Minta maaf kalau manda banyak menyusahkan kak Hajar sepanjang travel ni sampai rasa annoying and thank you sebab kak Hajar tak tunjuk pun kalau kak Hajar marah ke apa *or manda yg tak perasan? ok sorry again -_-'*. I'm so sorry for everything! I love you!

I hope that we can travel again, together. One day, mungkin kalau bukan pusing Europe or Russia, pusing Malaysia pun manda on je. Call me and I'll make sure that I'm ready to be your travel mate again! ;)

The times we had, the experiences we have..
The End of #hnmjomjalan 2015. Would love to continue this hashtag again. ;)


Sunday, 30 August 2015

#hnmjomjalan 2015 Part 7

Assalamualaikum w.b.t.

Hye there! Okayyy jom sambung cerita about my summer trip, which currently is the seventh part. ;) Phewww~

Semalam cerita berakhir dengan naik bas kan? Okayyy now our journey with bas was from Tallinn to St. Petersburg back. Macam biasa, ada stop for imigration, checking passport and so on. Agak leceh sebab kena turun bas, beratur, dan sebab kami ni bukan Russian, so kena isi imigration card sendiri jee tak macam kat airport, diorang tolong isi kan. Luckily this one lady helped us, borrowed her pen to us and everything was good then.

Sampai je St. Petersburg, kami terus nak masuk dalam Baltiyski Vokzal (vokzal is train station). Malangnyaaa sebab kami sampai awal pagi, vokzal tak buka lagi. So melanggok la kami depan vokzal tu ramai-ramai tunggu vokzal buka. Tapi tak lama pun, diorang kasi masuk, apa lagiii cari port nak rehat, nak settle kan diri dan charge camera and handphone bagai.

Selesai semua kami terus gerak ke Moskovskiy Vokzal nak simpan backpack kat sana sebab malam nanti naik train ke Moscow kat sana. Haa satu benda nak kena ambil perhatian, make sure kita tahu train station mana yg kena pi untuk destinasi kita. Different destinations, different vokzals. Hati-hati.. nanti boleh terlepas train kalau silap!

Lepas letak je beg.. kami terus jalan-jalan. Ohh yaa hari ni 22hb Julai, birthday kak Hajar! Aku masa tu dah ada planning nak buat multiple surprises untuk dia. Lagi senang sebab aku yg plan untuk St. Petersburg ni. Haaa so tunggu je la.. ;)

Random building kami masuk nak tumpang toilet. Lol.

Banyak tempat kami pi kat St Petersburg city centre ni. Firstly kami jalan along Nevsky Prospekt ni sambil cuci mata, cari kedai nak makan. Ni kira main street diorang la nii. Bangunan kat sini semua lawa-lawa. Tak macam kat Volgograd suasana dia tapi tahap busy dia macam Moscow. Ramaaai orang! >_<

Saint Michael's Castle.

Mikhailovskiy Garden

Then kami turn ke arah Saint Michael's Castle, luar dia lawaaa.. Tangkap gambar sat dalam ni.. kami pun pusing ke Mikhailovskiy Garden. Tempat ni kan.. subhanallah.. hijau, tenang, nyaman je.. Sejuk mata memandang.. Then we crossed this garden and reached Church of the Savior on Spilled Blood. Haaa yg ni kalau datang St. Petersburg tapi tak datang amik gambar dengan ni, kira macam tak sampai St. Petersburg laaa. By the way, I call this lollipop st.pete sebab dia macam sama dengan lollipop Moscow tu. Warna-warni!

Rehat sat kat Mikhailovsky Garden.

Church of the Savior on Spilled Blood.

From the Groboyedov Canal Embankment. Seberang tu ada ramai yg jual souvenirs. ;)

Haa kalau ada yg nak beli souvenirs, kat depan ni banyak jual. Kena pandai tawar-menawar sebab diorang jual mahal. Tapi bila kita main tolak tarik, haaa boleh dapat murah gila. Entah-entah kalau kami buat keras lagi, dapat lagi murah kut. Hmmm...

Happy Birthday to youuuu! *muahciked*

Muka lapar tak sempat nak tengok kamera dahhh. >_<

Next kami singgah makan dulu. Okay kat sini la birthday surprise yg pertama! First surprise is a birthday treat! Happy Birthday kak Hajar! Ohh ya kat sini ada set dish 350RUB yg include 1 set sushi, 1 soup, teh 1 teko, 1 dessert. Berbaloiii sangat. Kami ambil 3 sets. Hahaha brunch kannn. Melantak puas-puas laaa. Ohh this restaurant located along the Groboyedov Canal Embankment. Along this river ni juga ada, Mikhailovsky Theatre dan Russian Museum. Tapi tengok je sambil laluuu sebab kalut nak beli souvenirs. Ishhh3..

Mikhailovsky Theatre.

Habis makan, kami sambung jalan kat depan tu ada Kazan Square. Dekat Kazan Square ni ada Kazan Cathedral. Lawaaa tapi ada part of it macam tengah renovate. So macam tak lawa laa bila nak masuk gambar kan. Tapi tak apa, yg penting kenangan ada..

Kazan Square. Timing nak kena betul, kalau tak penuh kereta lalu belakang ni haa.
Last-last aku pula yg tak pandang kamera. Lol

Tadaaa! Ni la Kazan Cathedral nyaaa. ;)

Then kami continue lagi jalan.. Ya Allah... kat St. Petersburg masa tu asyik hujannn je. Sekejap-sekejap berhenti berteduh, memang tak syiok jalan. Aku dengan yg jenis tak tahan sejuk terus kena selsema, bersin tak berhenti. Hadoiii rosak mood jee. Dah jalan tu, kami stop lagi dekat satu kedai souvenirs ni. Dia macam celah-celah bangunan dan diorang jual murah-murahhh! Menyesal beli kat sana tadi tapi kat sini limited laa souvenirs dia tak varies sangat. Ohh ya kak Hajar beli payung oren Kung fu Panda kat sini. Jangan tak guna pula lepas ni kak Hajar yaaa.. Muehehe ;)

Berhenti sat sebab hujan. Masa ni la perasan kedai souvenirs kat seberang tu.
Macam kebetulan je kitorang akan berhenti sini. Haha

Payung baru ft Mariinskiy Palace. Haha

Sambung perjalanan lagi ke Mariinskiy Palace, then lintas Blue Bridge ke arah St. Isaac's Square. Sini ada pamyatnik Nikolayu I dan St. Isaac's Cathedral. Habis lawat sini, kami jalan lagi ke arah Neva River sampai jumpa Senatskaya Square. Kat sini Mednii Vsadnik or in English: Bronze Horseman. Hmmm aku jadi eksaited sikit sebab masa exam ada hafal rasskaz(story) yg ada perkataan ni. Lol.


Duk telek city map. Belakang tu pamyatnik Nikolayu I.

St. Isaac's Cathedral.

Mednii Vsadnik.

Then kami sambung jalan ke Admiralty building, Saint Petersburg, dari belakang. Lol. Sebabnya aku nak jalan along Neva River ni nak ke port di Dvorsovyy Most (Palace Bridge?). Haaa knon nya ikut plan nak buat second birthday surprise kat sini. Sooo second birthday treat would be a boat trip along the canal arounds the city! Malangnyaaa yg aku nak tu tak ada plus abang kat boat tu macam sengal jee nak tak nak layan customer. Dengan hujan lebat gilaaa sampai rasa payung nak tercabut, memang tak jadi laa jawabnya.. Rugiii. -_-'

Red Bridge. Yep ada banyak bridge macam ni and they name the bridge according to the colours.. or.. they colour the bridge according to the name given.. Hmmm. -_-'

Sebab tak jadi naik boat, kitorang smabung jalan and sight-seeing kat Winter Palace, State Hermitage Museum, Palace Square, The Hermitage Theatre. Weather masa ni sangat lahhh mendung so nak tangkap gambar pun kena adjust lighting, exposure settings and so on. Leceh dengan banyak barang lagii. Hmmm. Not a very good experience la for me..

Winter Palace in there.

State Hermitage Museum with its forever long queue.
Imma not going in there coz imma cannot stand too long just for the queue.
Total lost. Should have try to get in there too.. T_T

Palace Square. Besar sangat dan ada kereta kuda kalau ada yg nak try naik. ;)

Lepas tu aku cakap kat kak Hajar, our trip dah habis kalau belah tanah besar ni. Habis awal sebab boat trip pun sepatutnya dah 1 jam lebih. Sooo ada masa lebih ni ajak la kak Hajar ke Peter and Paul Fortress kat seberang pulau sana. Nak kena lintas Dvortsovy Most ke sana. Tiba-tiba masa tu aku rasa kaki aku dah nak letup. Sakit gilaaa kaki aku masa tu Allah je yg tahu. Tak larat dah nak jalan tapi sayang kalau tak pi kan? Gagahkan juga kaki ni melangkah.. T_T

Dvortsovy Most.
Yo girl, what's with that weird smile huh? Tudung tuuu :P

Sampai satu tempat kitorang stop jap beli kacang manis. Sedap gilaaa! Aku tak tau laaa apa nama dia tapi dia jual kat kiosk-kiosk kecik around the city dan paling banyak jumpa dalam Mikhailovsky Garden dekat dengan lollipop tadi. Harga agak mahal tapi sedap gilaaa. Okay la walaupun mahal sebab kacang yg dia guna bukan kacang tanah biasa tu. Kacang almond, hazelnut, cashew... Hahaha

Kacang manis ft Neva River. Belakang tu island yg connected dengan tanah besar by bridge or metro.

Kami sambung lagi berjalan.. Dah apasal asyik berjalan je nii. Haha Actually most of the main attractions just a walking distance from one another. So jalan je lah nak tengok tempat orang, bangunan lawa semua tu kan.. ;)

Old Saint Petersburg Stock Exchange and Rostral Columns.
Where I decided, I can't walk anymore.

Ohh yaaa kitorang dah halfway nak pi fortress tu then aku decide tak nak pergi. Sorry kak Hajar.. kaki ku sakit sekaliii tak dapat nak jalan dah.. Rasa lecet, sengal, cramp semua ada. Sooo kami decide naik metro balik ke city centre again. Tapi sempat lagi kami singgah kedai Nike masa tu tengok sale.. umppphhhh tercabar iman! Hahaha

Random street we passed through, will always lead us to a destination.
Tapi memang random laa sebab tak tau dah kat mana kitorang masa ni.
Tetiba tak pandai baca peta. -_-'

Theatre, somewhere along our walk. Teheee.

Sampai city centre, kami rehat je sampai train malam ni. Makan di food court Galeria. The biggest shopping mall in St. Petersburg I guess. Lawa dan besar gilaaa. Rasa tak layak nak masuk dengan back pack besar gunung kat belakang ni. Haha Biaq pi laaa bukan orang kenal punnn. :P

So, the end of St.Petersburg trip. Overall boleh cakap yg city ni lawa, banyak tempat menarik boleh pi, makanan senang dapat like bersepah tepi jalan je and of course fast foods are the easiest too find. Kesibukan fuhhh boleh tahan laaa.. Kereta banyak sangat, orang ramai gilaaa, maybe sebab masa tu musim cuti kan. So tahan je laa.. Weather memainkan peranan yg sangat penting dalam trip kali ni. Mood rosak juga laa sebab weather tapi nak salah kan siapa kan? Dah memang aturan alam macam tu. I should be prepared patutnya.. Hmmm.

Le me is hungry. Le me is grumpy.

Okay till next post di Moscow. Ohh yesss we went there by overnight train lower seat near toilet and no one is sitting in our compartment. The best place, private je rasa. Thanks akak cashier tolong pilih seat yg best. Hehehe.. See yaa next time!

Byeee!

Faking it.


* * *

When you walk too fast, you'll walk alone.

When you walk too slow, you'll be left behind.

When you stay, you see they keep walking. 

And...

when you run, trying to catch up, they are no longer there.

* * *


I hate this. I hate it when my heart speaks louder than my mind, and then those tear drops, they keep rolling and rolling.

I hate this. I hate it when I am this easy. Easy to break, burst and cry. But all I hear is just a pure still and silence.

I hate this. I hate it when I have to pretend strong, to be strong, to fake my smile so that no one would ask me, am I okay, and by then I will never cry again, on the outside.

Ahhh I should have realised this earlier, I don't belong here, I don't belong with them. I just don't. I am not complete.


* * *

Ohh who is that?

A strong girl, with a fake smile.

"Keep faking it girl.. Keep faking.."


Saturday, 29 August 2015

#hnmjomjalan 2015 Part 6

Assalamualaikum w.b.t.

Huhhh forever nyaaa nak habiskan travel ni. Tu laa siapa suruh pi berjalan lama sangat kan? Ehh bukan.. siapa suruh pi cerita ikut hari. Tangan gatal nak menulis banyak. Haa terima lah akibatnyaaa. Rasa cemuih nak recall balik memori, nak menulis, nak edit sini sana. Sabaq manda sabaq... Hahaha

Okay kita sambung dengan travel di Tallinn, Estonia hari kedua, which is hari last juga kat sini. Untuk second day, kami pi jalan-jalan pusing bandar Tallinn. Okay, untuk part Tallinn, kak Hajar yg incharge untuk pi mana-mana, naik apa semua. Kalau nak pi travel, cari lah teman macam kak Hajar, THE BEST! Tip top planning, semua tempat dia bawa, semua best. Thanks kak Hajar! *muahciked*

Kiek In De Kok

Pagi lagi kami dah keluar pi Old Town lagiii sekali untuk cari souvenirs. Masuk balik Old Town, kitorang jejak balik kedai-kedai souvenirs yg kitorang jumpa semalam. Hmm last-last beli dekat money exchange dekat dengan Town Hall Square. Punya lah jauh pusing.. Alih-alih beli tempat first kitorang pi. Perempuan.. Dah murah nak buat cemaneee...

Follow me to buy souvenirs. Hahaha >_<

Balik ke hostel, kami check out terusss ke Stesen Bas Baiti Jam ke apa ntah sebab malam ni naik bas dekat situ juga. Dekat situ ada locker room yg sangat murahhh. 1 euro(RM4.66 today's currency) for 1 day! Murah gilaaa compare dengan Russia punya 220RUB(RM14.028 today's currency).

No, bukan kedai ni kami beli souvenirs. Tapi kat kedia ni ada jual souvenirs seramik lawa-lawa gila dan sangat comel!
Nak beli satu tapi fikir balik nanti takut pecah sebab backpack kan.. So tahan nafsu ammanda...

Then, first sekali kami pi ke Kadriorg Park kat Kesklin City Centre. Kat sana ada baaanyak tempat menarik! Kami pi lawat semuaaa yg bertanda dalam peta kitorang. Hahaha >_<  Antaranya Peter The Great House Museum, Kumu Museum, Kadriorg Palace, Mikkel MuseumMiia-Milla-Manda muuseum (nama iolls kat Tallinn weyhhh! haha), Eduard Vilde muuseum, Japanese Garden. Ada baaanyak lagi tempat lawa dalam ni dan of course every angle la kena ambil gambar kannn. Haha

Peeter I (1672-1725) Majamuuseum. Peter the Great House Museum.
Bayaran: 1 euro masuk, 1 euro kamera.

Kadriorg Palace

Nampak tak muka letih tu? Rehat sat makan dorayaki. Ni almost the end of Kadriorg Park.
Nama tasik ni tak silap Swan Lake camtu laa.

Japanese garden at the very corner of Kadriorg Park.
Ada pengalaman lucu kat sini. Al kisah toilet automatik.
Biar kami simpan kenangan ni sampai mati.
Hahaha >_<

Habis je kat sini, kami terus jalan lagi ke Russalka Memorial. Seberang jalan je dari Japanese Garden tu.. Tangkap gambar sat kat sini, kami JALAN KAKI ke next bus stop. Ingatkan dekat lah kan... Rupanyaaa jauh nak mampus! Nak patah kaki weyhhh. Dah la memang dahletih jalan satu Kadriorg Park tuuu. Hmmm. On the way nak ke sana, kami singgah sat di Tallinn Song Festival Grounds. Tu pun hampir tak perasan tempat ni sebab kalut nak cari bus stop. Hahaha

Russalka Memorial, from behind.


Tallinn Song Festival Ground. Lamaaa kitorang rehat kat sini.
Sebab letih sangat berjalan. Hahaha

Nak boleh smapai kat sini pun jauh juga nak kena berjalan weyhhh dari main gate dia. Phewww. Keluar balik main gate, bau sate, ayam bakar, ikan bakar tak pasal-pasal. Aku ingat lagi sampai sekarang bau dia.. Perghhh.. mengancam! Laparkah?  >_<  Jalan lagi ke bus stop Laluluvaljak. Nak bas, then 1 stop after, dah turun Maarjamagi. Hmmm tak sempat rehat kaki pun. Tapi jauh laaa kalau nak kena jalan. >_<

Estonian History Museum. Tangga dia lawa, batu bata merah tu.
Rasa macam zaman dahulu sangat..

Dekat stop ni ada Estonian History Museum. Tangga dia lawaaa. Tapi tak nampak pun mana museum nya. Lol. So tangkap gambar sudahhh. Dari atas bukit ni boleh nampak pemandangan port kat seberang sebelah kiri. Cantik sangat... Sebelah kanan pula boleh nampak Maarjamae War Memorial. Jauh sangat... Ku tak mampu lagi untuk ke sana berjalan kaki. Cukup lah sekadar mengambil gambar dari jauh sahaja...

Maarjamae War Memorial.
Alang-alang gambar jauh, kita kasi acah-cah giant satu. Muehehe.

Then sambung lagi journey naik bas ke arah Pirita. Kat sini ada jeti kapal layar dan bot. So kalau nak feeling-feeling tangkap gambar dekat jeti, ada burung seagulls lagi, then ada banyak yachts and boats boleh la pi sini. Hahaha 

Feeling tu ada, gaya tu tak ada sebab gayat. >_<

After that kami pi Pirita Convent, dekat je dengan jeti ni. Tapiii bila sampai ada orang jaga kat depan tu, tak kasi masuk. Katanya kena tunggu sat dalam 15 minit camtu. Oh nooo. I don't have forever nak tunggu ni. So ambil gambar dari luar jeee then continue journey!

Pirita Convent. Luar pagar je mampu..

Then kami naik bas ke Tallinn TV Tower. Dah memang tak ada kerja ke nak pi sini? Haaa tu yg kita tak tau tu. Tempat ni ada sejarah dia tau.. Ada kaitan dengan Russia masa zaman perang. Kes nya nak serah tak jadi la, ramai yg mati terbunuh dalam ni. Nak tau kena google la..

Tadaaa. Ni kalau tengok belakang tabir photographer ni mesti korang gelak punya.
Dah siap nak baring-baring atas jalan dah haaa.

Sebab sampai lewat petang, dah tak boleh masuk. Tme limit sampai pukul 7 je. Masa tu dah 7.30.
Agak rugi sebab tak boleh masuk, tapi takpe. Tangkap gambar kat luar pun okay je. ;)

Dah habis sini, kitorang balik ke centre balik. Charge battery hp, update gambar dan rehatkan diri. Malam ni perjalanan atas bas mahal nak balik ke St. Petersburg pula! ;) Ohh ya, sebab masa pi Tallinn kami ambil bas yg paling murah, so nak balik ni kami try bas paling mahal. Hahaha Tak ad alah. Bas mahal je ada untuk balik malam. So nak tak nak, mabil je la kan. Memang beza rasa bas mahal dengan bas murah! Tempat duduk selesa dan luas macam atas flght sebab ada tv, wifi, air, toilet. Memang rasa macam daam flight, tapi cumanya bergerak atas darat.

Haa lagi satu pengalaman tak akan lupa dekat sini, jumpa family Indonesia kat sini. Maybe datang jalan-jalan. Kenapa tak boleh lupa? Sebabnyaaa ada sorang mak cik ni, dia baaanyak sangat cakap, baaanyak sangat tanya sampai naik mabuk aku. Elok-elok dah hilang mabuk kenderaan, dah kena balik mabuk tu. Haihhh memang bersabar je la yg mampu...

Okay next post would be about St. Petersburg tour!

A journey to get to know your inner strength!


Byeee!

* * * * * 

Lupa nak buat conclusion untuk Tallinn. So here we go.

I love everything about Tallinn, Estonia.

The view, the scenery, the surroundings and its environment are superb! Everywhere I looked, I fell in love. The city is so clean, you can't find any single piece of paper on the floor. The air is fresh and I can guarantee that cause I'm sensitive with dust and smoke but I was okay and healthy back there. I love it!

I love the weather, it is cool and nice as I went there during summer and I can't imagine how cold would it be during winter. I'm glad that I went there during summer. When it's cool, you can just wear a light jacket on and you'll be fine. ;)

About the transport, I super love them. I can't find any underground transport there or maybe I didn't use them cause getting here and there with buses, trolleybuses, mashrutkas are super easy, efficient, punctual and quite cheap if you plan your trip wisely! Be prepared before your trip!

The people! Omagaddd.. I love every one of them. They are very helpful, friendly in a good mean, and very kind. I still remember this one girl, approached us and kindly lend a hand by asking where we want to go cause it seems that we were a lil bit lost. Hahaha Thank you young lady!

The city is small, quiet, calm with not so many people like in Russia, Moscow specifically. Haha Ohhh man, I fell in love with Tallinn already. :'D

* * * * *