Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Sunday, 30 June 2013

Because of something I found something.

Assalamualaikum.

Lately, there's something bothering me. Something I can't describe it literally. It's like something that is flying in your mind, running in your vein. Something that you know it is actually there yet you just do not know what it is. You feel it but you can't 'see' it.

That something had made my life worse and worse and worse. I couldn't sleep well these few nights. I lost my appetite(not all actually). I'm not interested in anything. Neither study, food, holidays, movies, friends nor my beloved one there in Malaysia. Like seriously, what is happening to me?

Erghhh...

Just now, I found this one beautiful video and I watched it. As I watched it, I felt like crying. It really touched my deep-deepest heart. I can't say that the video is excellent but it really gave me something when actually my heart was empty.

I do hope that you guys can spent 5 minutes and 27 seconds of your life to watch this video till the end.

Please, please, please...

video
source: Facebook JomBorak 
Credit to Zai for sharing it on the first place. Thank you.

Have you watched the video? How is it? Is it good? Do you feel something in your heart, in the deep-deepest heart?

Worth watch right? Huuuu~

No comment from me about the video. Cause you too know how its feel and you know what to do now? Good. The only thing now are how do you want to start and when it is?

Come on! There's not enough time left. Let's move!

Wednesday, 5 June 2013

A good movie. Worth watch.

Assalamualaikum w.b.t.

Just now, i came across this wonderful video. Worth watch especially for the couples out there. May Allah bless your marriage. ^_^

video
source: facebook page Darul Ulum Al-Islamiyyah.
credit to nadhirah norman for the sharing. :)

So how was that? What do you think about the video?

May our future be good and bright.
InsyaAllah. :')

1 litre of tears...

Assalamualaikum.

Wahhh, kerap update blog nampak? Biasalah, budak first year first sem baru praktikal. Banyak la masa yang terluang. Ehehe~ Btw, dengan masa yang ada ni, aku decide nak habiskan semua cerita yang ada dalam hard disk aku. Kekononnya nak download yang baru, nak tengok kat Malaysia nanti. Yela rumah tak ada wifi bagai. So, harapan nak tengok online ke apa ke memang tinggal harapan la kan? Huhu.


Semalam aku layan cerita '1 litre of tears'. Ya3, aku tau macam agak lambat. Orang lain dah tengok lama dah. Dah basi dah cerita ni. Bla3... Nak buat acano aku memang jarang tengok cerita. Takut jadi addicted. Wuwwuwu~ ^0^

Korang tau kan cerita ni sedih kan? Akibatnya aku nangis tak henti2 from the beginning of the story, sampai la dah habis pon aku nangis lagi. HAHAHA XD Sumpah aku cakap cerita ni sangat la sedih bagi aku laa. Tak tau laa kalau korang tak nangis tengok cerita ni. Tabik spriiiiing! Ceritanya 1 litre of tears, tapi aku yang nengok ni dah jadi 1 ocean of tears da. -___-"

Meh nak kongsi2 sikit apa yang aku dapat dari cerita ni.

Cerita ni mengisahkan tentang seorang remaja perempuan yang sangat pandai, sangat cantik dan sangat aktif sukan. Malangnya dia dapata penyakit yang tak boleh disembuhkan (tak ingat nama penyakit tu..hehehe...) dengan teknologi perubatan sekarang. Kesian.. T.T


Tapi betapa optmistiknya dia, sangat tabah, sangat bersemangat untuk teruskan kehidupan walaupun sakit menahan perasaan sedih akibat pandangan keji dan kasihan orang sekeliling. Ni lah masalah dalam masyarakat yang harus kita ubat. Asal nampak ada yang kurang kat orang lain, mula nak mengeji, mula nak mencemuh.

Apa salah mereka? Kita dalam masyarakat ni terdiri dari pelbagai jenis. Ada yang sihat. Ada yang sakit. Ada yang tua. Ada yang muda. Ada yang kaya. Ada yang miskin. Semuanya berlainan tapi kita masih 1 masyarakat. Hentikan lah pandangan tajam itu. Hentikanlah semuanya.

Tambah pula dia baru menginjak masuk ke zaman remaja. Banyak lagi perkara yang nak dia buat. Banyak lagi impian yang nak dia capai. Tapi dia tak mampu. Fikirkan yang lalu, sayu. Fikirkan akan datang, air mata jadi teman. Sedih..

Macam-macam masalah timbul. Satu persatu. Adik dia rasa malu ada kakak yang jalan macam penguin. Boyfriend dia tinggalkan dia sebab tak nak rasa terbeban dengan tanggungjawab menjaga kekasih yang sakit apa punya BF pon tak tahu! heihhhh~


Family dan kawan-kawan dia tak pernah berhenti bagi sokongan dan semangat kat dia. Tiap hari, tanpa jemu. Pentingnya sokongan keluarga dalam waktu rapuh begini. Ibu, insan yang paling rapat dengan kita akan sentiasa berusaha untuk memberi yang terbaik buat anaknya. Abah pula tak kan pernah tinggalkan kita kesusahan seorang diri. Rindu ibu.. Nak balik...

Then masuk peringkat seterusnya. Doktor. Wahhhhh, kagum gila aku dengan semangat doktor ni. Aku ni seorang yang saaaaangat cepat menangis. Pantang sedih menangis. Pantang ditegur menangis. Pantang tersentuh hati menangis. Naaaaangis je reti. :P

Tapi doktor dalam cerita ni kuat. Aku suka cara doktor ni tunjukkan kekuatan dia. Tabah dan tenang je depan pesakit dan keluarga. Kalau sedih pon sensorang dalam bilik. Jangan tunjuk kat pesakit sebab kalau diorang nampak dia orang akan rasa cepat putus asa. Kan?

Lagi satu, disebabkan Aya(nama gadis dalam cerita), dia jadi sangat bersemangat untuk terus berusaha mencari penawar bagi penyakit Aya. Ada kata-kata dia menyentuh hati aku.

"Kalau pesakit pon masih terus berusaha, kenapa dia sebagai doktor untuk mengalah?"


Huhh huhh huhh. Tarik nafas, hembus.

Mampu ke aku untuk jadi setabah dan setenang doktor ini? Mampukah aku untuk jadi sekuat dan seoptimistik pesakit ini? Mampukah aku untuk terus memberi semangat kepada orang lain tanpa rasa jemu seperti keluarga dan kawan-kawan Aya? Mampukah aku?

Tepuk dada tanya hati.

*semua gambar dalam post ini bersumberkan GOOGLE.

Monday, 3 June 2013

Aku nak kahwin!

Assalamualaikum.

source: GOOGLE

Recently, aku selalu dengar cerita-cerita pasal tunang, kahwin, dapat anak, bla3.. Semua tu buat hati aku tersentuh. Aku pun mengimpikan perkara yang sama. Tipulah kan, kalau tak ada sekelumit atau sebesar zarah pon perasaan nak berpasangan dan berumahtangga dalam diri korang kan? Tipu... :P

Tadi, dapat 1 call. Dia cakap, kawan dia tunang dan aku tanya kenapa, jeles ke? Ya, dia jeles. Aku pon jeles. Lagi tambah jeles bila tengok kawan sekolah rendah dulu dah selamat diijabkabulkan tak lama sebelum ni. Aishhhhh, jeles youuuuu! >_<"

Biasalah tu bila umur dah menginjak ke usia yang memang boleh sangat nak kahwin ni, perasaan tu lagi lah membuak-buak ceq habaq hang! Amboiiii, gatai norrrr! XD HAHAHA. Mesti masa dok baca ni, terbayang-bayang kriteria lelaki/wanita idaman masing-masing kan???

Ada yang nak suami lawa, isteri hensem, EHH? Hahaha. Isteri lawa, suami hensem. Ada pula nak yang kaya-raya. Nak yang kaya tu agak-agak sampai 7 keturunan tak habis makan. Gituuuu~ Tak kurang jugak yang jadi trend sekarang, nak isteri yang mithali, suami yang beriman. Aduhhh, sweet gitu! Hew! :3

Korang tak terpikir ke, korang demand macam-macam nak dapat pasangan camni camtu camni camtu, korang ni setaraf ke dengan dia? Layak ke dengan dia? Cukup sempurna ke nak digandingkan bersama putera/puteri kayangan bayangan korang tu???

sentap....

Kita ambik trend sekarang, nak pasangan yang soleh dan solehah. Betul, tak salah apa yang kita semua inginkan tu tapi, cuba reflect diri balik. Ada tak apa-apa langkah dan usaha yang kita lakukan untuk mendapat pasangan macam tu? Ada tak??

Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)

Haaaaa, terasa tak? Terasa tak? Aku terasa.... T.T

source: GOOGLE

Kita nak pasangan yang sempurna menutup aurat, tapi diri sendiri pon masih pakai seluar pendek nampak lutut waktu main bola. Masih pakai baju adik yang kalau sarung tu, habis tertonjol bukit-bukau semua, Masih memakai kain skirt yang kalau sekali tunduk, habis nampak lurah-lurah dendam. Masih pakai seluar londeh meleleh-leleh kononnya stail, nak tunjuk sepentot apa yang pakai hari ni. Masih segan nak labuhkan tudung yang tak berapa nampak macam tudung pon(tak tuutup apa yang perlu ditutup).

Kita nak pasangan yang lemah lembut tutur bicara, sopan santun sewaktu berkata-kata. Tengok diri sendiri dulu, wahai kakak, wahai abang, wahai adik-adik sekalian. Setiap hari, apa yang kita tuturkan. Jarang sekali nak dapat 1 hari tanpa terkeluar bahasa-bahasa kesat, lucah, tak senonoh dan macam-macam lagi laa. Tak pon kata-kata yang mampu mengguris jiwa, merobek raga. Ehh, ada ke? Kalau bercakap, mesti nak je perkataan tak elok tu. Katanya ni laa trend zaman sekarang. Hah, yelah tu. Belajar mana pon tak tahu. Tu tak masuk gossip, buat ketupat(mengumpat) lagi tu.

Kita nak pasangan yang menjaga pandangan. Yang lelaki tak pandang meliar, yang perempuan jalan tunduk ke bawah. Waaahhhh, tinggi impian ya? Ingat tak dulu, kita pernah duduk kat meja kat pondok sekolah? Buat apa? Haaaaaa, dok usha budak lelaki hensem nak lalu ni. Ingat tak lagi, kita dok lepak-lepak kat hujung koridor lepas makan? Buat apa? Haaaaaa, tunggu awek cun kelas sebelah nak lalu, nak try ngorat, kot2 laaa sangkut. Iye idak nih? Betulkan??

Kita nak pasangan yang soleh dan solehah, menjaga solat 5 waktu. Tak pernah tinggal, tak pernah lewat waktu. Nak yang mengaji berlagu, puasa isnin khamis selalu. Macam-macam lagi laa. Tapi, nak tanya sikit. Subuh tadi bangun tak? Pukul berapa? Aisshhhh, malu rasanya nak mengaku. Mengaji dah juz ke berapa dah? Ohhh, muqaddam...(bagus, at least baca lah kan?) Ehh, tapi nak pasangan yang mengaji berlagu? Hmmmmm... =_="

* * * * *

Haaaaa, sedar dah? Maaf lah kalau terasa yaa. Bukan nak tuju kat siapa-siapa pon ni. Cuma nak bagi kesedaran untuk diri sendiri dan orang lain juga. Memang tak salah untuk berharap sesuatu yang baik, walaupun diri sendiri tak baik. Itu fitrah manusia yang sukakan kebaikan. Tak boleh nak nafi. Tapi, ada tak apa-apa yang kita buat untuk perbaiki diri kita? Ada? Alhamdulillah. Moga kamu terus istiqomah. Tak ada? so, mulakan dari sekarang. Masih belum terlambat.

Aku sedang berusaha untuk jadi wanita yang baik. Bukan baik luar sahaja, tapi dalaman juga kena baik. Tak kira dari segi fizikal, mental, rohani dan jasmani, aku cuba untuk terus memperbaiki diri. Apa yang aku harapkan sekarang adalah agar pasangan ku di luar sana juga turut berusaha memperbaiki diri, memantapkan keimanan pada Allah yang satu, membentuk diri menjadi lelaki yang matang pemikiran dan tindakan, lelaki yang mampu memimpin aku ke syurgaNya. InsyaAllah. :')

Kalau yang biasa tinggal solat tu, jom kita sama-sama cukupkan 5 waktu. Kalau yang suka sangat tengok lelaki/perempuan tu, sudah-sudah la tu. Kalau yang selalu terbuka sini sana aurat tu, meh kita tengok video you-tube cara-cara pakai tudung tutup aurat. Meh semua meh, kita sama-sama berubah. Jom!

source: GOOGLE

Ingatlah, perempuan yang baik diciptakan untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik diciptakan untuk perempuan yang baik. InsyaAllah. :)

Jom buat u-turn?

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, makin hari makin ramai yang aku lihat berubah ke arah kebaikan. Ramai yang mula sedar tentang Islam. Walaupun dunia sekarang yang kita dah boleh panggil dunia akhir zaman dah, maknanya nak dekat kiamat dah, makin lama makin menggerunkan, membahayakan, dan macam-macam lagi lah, ramai yang mula buat u-turn, untuk kembal ke jalan yang benar. :)

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Macam yang kita tau, makin lama, dunia ni akan jadi macam dulu-dulu. Kita ambik contoh senang, pakaian. Kalau dulu, masa Islam belum datang, kita pakai baju macam tak cukup kain. tapi, bila Islam datang, Alhamdulillah, kain semua cukup, labuh, tutup. Tapi sekarang, dah kembali macam dulu, tak cukup balik. Astaghfirullah. -__-"

Bukan nak tuju kat siapa-siapa. Aku bercakap secara umum. Tapi, kenapa tiba-tiba timbul hal ni? Nak tau kenapa? Sebab... hati aku tersentuh melihat perubahan yang rakan-rakan aku bawa. Kalau dulu, aihhhh, susahnya nak suruh pakai tudung labuh. Tak labuh mana pon, labuh setakat tutup kepala bahu je. Tapi, memberontak, marah, tak nak!

Sekarang dah lain. Makin cantik dan makin sopan aku tengok dengan tudung yang labuh mentutp dada, baju yang longgar tak macam buah nangka, berstokin menutup jari kaki dan ada pula yang bersarung lengan menutup pergelangan. Indah je pemandangan itu. Sejuk mata memandang. ^_^

Tapi, aku lihat balik diri aku. Aduhhh! masih banyak yang kena ubah. Masih jauh rasanya nak kejar rakan- rakan aku tu. Huuuu~

*empangan pecah*

Tapi tak apa. Yang penting, kita mash berada di jalan yang sama. Di atas jalan KEBENARAN. Tak apalah masih jauh pon, asalkan mencuba. Tak apalah tak dapat kejar pon, asalkan mencuba. Apa yang penting ialah MENCUBA.

Allah tak pandang pada keputusan yang kita akan dapat, sebab semua tu sudah ada dalam pengetahuanNya. Apa yang Allah nak tengok ialah USAHA kita dalam mencapai keredhaanNya. Kan? Kita kena ingat, redha Allah yang kita nak cari, yang kita nak kejar. Sebanyak man pon amal kita buat kat dunia ni, tapi tanpa reda dan rahmat Allah, kita tak akan masuk syurga juga.

So, key point dia senang. Do something with the intention to gain Allah's pleasure. Niat kena betul. Niat kena betul. Niat kena betul. So, keep up your work Ammanda! Usaha lebih lagi, moga impianmu menjadi wanita solehah menjadi satu kenyataan, bukan hanya angan-angan kosong!

* * * * *

p/s: esok dah mula praktikal. doakan segalanya berjalan lancar ya. semoga dipermudahkan urusan dunia dan akhirat.

Sunday, 2 June 2013

Yayasan Terengganu 1st Year Students Picnic 1.0

Assalamualaikum.

This was the last event happened during this two weeks holiday and this events was the most exciting event ever happened to me. Tho best! :)

Lets proceed to the pictures!



 HAPPY BIRTHDAY DIN! ^_^

MC's in the house..! ;)

...and the games begin! :D

the LADY GAGA! haha XD

and JUSTIN BEIBER~ 

Come n find me. hew3! :3


Our cute turtle. *guess who I am*:P

Time keeper. It's me! :)

BBQ time! wuwwuwuu~

The best cook ever. Lol. Thank you guys!

Ready to be eaten! Yummy!




Photography session was not to be forgotten. ;)

le gurls~

and again.... le gurls~

my beloved batch mates! love them till the end~ <3

 Semoga ukhuwah ini terus mekar mengharum ke taman firdausi...

How I Spent My 2 Weeks Holiday?-Part 4

Assalamualaikum.

After I have settled down some of my works, now here I am with the same title but part 4! Yes, I know. My holiday was such a long holiday, need 4 part to write down all the experiences not including the beginning and the ending of the holiday. The ending would be in the next entry. A special entry for that. ;)

This time, I would like to shar about Indiskaya Vistavka. That is a Russian name for Indian Exhibition. Hee.

After we 'celebrated' the Victory Day, we decided to go to the exhibition. Our seniors told us that they bought some shawls here with a very very very low price as long as you know how to get the discount. All the shawls were so beautiful and cheap! The material was just nice and I love them.

Zai tengah cuba gelang India. Cantik2! :)
The ictures below were taken around the exhibition. Many fabrics, shirts, skirts, shawls, gown, bracelets, bags, carpets, furnitures, Indian foods, jewellaries were sold here. *shining eyes*

I were lost in my own world there. Lol.





Focus on that hanging pink-purple dress. Fell in love with it but not enough money to buy it. -_-'
I bought 10 shawls for 800 rubbles. Two shawls were Alia's, one was Sam's, another two were Umai's and the rest were mine! It should be 1000 rubbles but as I stated before that if you are good enough in bidding, you'll win something! ;)

Then, we went to this one booth and two Russians girl approached us. We talked a little bit. Ohh, they can speak in English! The true story begins!


The story is like this. When we were talking with her, she asked us whether we're Muslims or not. Of course we would answer YES! Then, the girl was so shocked and at the same time, I was about to take their pictures. She refused to take picture with us!

However, her friend noticed what had happened and she(the girl in the picture above) were willing to take picture with us. After taking some picture, we left the booth. Then, that situation made me wonder, WHY DID SHE REACT LIKE THAT WHEN WE SAY THAT WE'RE MUSLIMS?

Yes, I knew that some Russians don't like Muslims and I admitted that as I have heard a lot of stories from seniors about their bad attitude towards us, Muslims. I remembered this one verse in Al-Quran.

Surah Ali-Imran, verse no 110.

You are the best nation produced [as an example] for mankind. You enjoin what is right and forbid what is wrong and believe in Allah . If only the People of the Scripture had believed, it would have been better for them. Among them are believers, but most of them are defiantly disobedient.

We are the best. InsyaAllah. :)

Found this 1 MUSLIM girl working at the exhibition. She is beautiful and nice.
May ALLAH helps you to go through this hard life of being a MUSLIM in a country
where the MUSLIMS are minority.