Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Sunday, 19 May 2013

How I Spent My 2 Weeks Holiday?-Part 3

Assalamualaikum.

the story continues...

Huhh. Too many stories to be told. Okey, this entry is all about Dein Pabeydi a.k.a Victory Day in Russia.

The story begins like this, our lecture group was assigned with some activites need to be done on this day that was watching the ceremony or anything happened during the Victory Day and we need to tell back the story to our teacher.

However, on the morning we woke up late and were not able to see some perfomances by the army, the marching, the band etc. So, how are we going to story the events to Alaa(our class teacher)? T__T

A group of Russian singers.

Dance in a circle.

People were everywhere!

More and more and more performances.




Booth selling some souvenirs. :)

A choir by old people. Hew3! :3

This man invited us to dance together and we were like errr.....

This girl was super awesome. Very talented with the hula-hoop.

Some kind of tradisional dance. Woohoo!

Looking for a picnis site. Wee!

Home made fried noodles by Zai. Yummy! ^_^

Those tire face. Lol.
to be continued...

Again? Haha XD

Friday, 17 May 2013

How I Spent My 2 Weeks Holiday?-Part 2

Assalamualaikum.

continue from the previous entry..

Tulips in Russia.

On the next day, we went for a walk at Alley Geroy and Naberezhnaya, near the Volga river. Actually, my intention was to do some exercises but we end up doing some photoshooting hee. Lol.

This is at Ploshad Povshikh Bartsov.

There are so many tulips with different colours we can see along the road.

My roommate is GWIYOMI! ^_^

Below were some pictures near the Naberezhnaya.

Athlete of the day! XD
Me with the camera owner, Nisa. :)

Skipping with friends. :)


The story ends here.

to be continued again.....

Tuesday, 14 May 2013

How I Spent My 2 Weeks Holiday?-Part 1

Assalamualaikum.

Did you realize that I updated a lot few days back? Woaa! Ammanda Elydia had never been so diligent before. *clap hands*

Okey, this post I would like to share about my Two weeks hoilday and how I had spent them. Just some outing with friends, date with buddies. Small picnic hear n there.

Lets begin with the picture below.

me and Nisa.
Okey, this holiday we decided to go to Kitai Gorad a.k.a. China Town. We went there by mashrut(one of the main transport here). As we reached there, we were so shocked. Haaa? O____o? That Kitai Gorad was not like what we expected. I thought that Kitai Gorad was like Uptown in Malaysia. *facepalm*

But, we still went in there and had some window shopping. There were a lot of clothes, bags and shoes and they were all beautiful and affordable. However, as for me, with the same price as at the Targovi Centre, I prefered TC much more than this place.

Feeling kind of disappointed, we decided to go to Akvarel, one of the mall that is so big, just opened and sold a lot of things with low prices.*shining eyes*

me in front of Ashan.
The weather was so hot! Sunglasses were my best friend now. ;)
When there and shopped for some clothes. shoes and ohh yes! I bought myself a cactus! When I bought the cactus had some pink flowers and they were still blooming beautifully but now there were all died. I don't really know why. Maybe Im not good at ths kind of farming works. Maybe..?

Didn't take any pictures at Ashan, so as we reached our hostel, we decided to take some pictures here. Lol.


End for the day.

to be continued.....

Sunday, 12 May 2013

Sebiru Hari Ini

Assalamualaikum.

Waa.! Post ketiga dalam satu hari ni. Hebat hebat! Give a big hand clap! *tepuk tangan* Hehehe.
So, kali ni apa cerita pula? Ehh, tak baca tajuk ke? Penat tuan puteri tulis. *flip hair*

Okey, straight to the story, pada 1 May 2013, telah berlakunya peristiwa yang tak dapat dilupakan dalam hidup aku. *skema mood on! InsyaAllah tak lupa selagi tak hilang ingatan :P Peristiwa ini banyak memberi pengajaran dan perubahan dalam diri ini. Peristiwa apakah itu?

SEBIRU HARI INI.

Waa, apa tu? Apa yang biru tu? Okey, nak cerita la ni. SHI ni, one of the program organized by Azam Russia. Program ni program rehlah untuk sisters di Volgograd especially yang tak merantau sepanjang cuti dua minggu ni. Ya, aku la tu. Hehe..

Baaanyak sangat aktiviti yang diadakan. Secara ringkasnya, tengok laa video ni. Kalau malas nak tengok semua, tengok sikit-sikit pun jadi la. Boleh la faham sikit apa yang berlaku kan? Hehe. :) Nak update sangat, tapi malas nak taip. apalah! :P

source :Azam Russia

So, any comments? Best tak? Bagi aku sangat best! Seriously mula-mula tu macam malu-malu je nak cakap dengan kakak-kakak semua, ada yang tak kenal nama la. Alhamdulillah, lepas je program ni, terus kenal some of them and I think I still remember their names too. Hehe. Tu laa pentingnya taaruf antara kita semua. ;)

Then, yang uniknya, kami bertaaruf menggunakan kasut! What? Pelikkan? Yaa, pelik, tapi sangat menarik! Kena main teka personaliti kawan melalui kasut dia. Saiz laa, fashion laa, warna laa, bersih ke tidak. Haha. Macam-macam! Tapi alhamdulillah, sedikit sebanyak dapat la kenal diorang semua ni.

groupmate tersayang!
from left: kak Kma, Syairah, Kak Zati, me, Kak Anah, Fareha.
Then, ada game explorace! Wahh. Best kot. Berlari ke sana ke mari. Setiap game kat setiap stesen, ada ibrahnya game tu. So, dalam kita dok seronok-seronok main tu, jangan kita lupa juga kat Allah. Sentiasa mencari ibrah dalam setiap perkara, agar kita sentiasa dekat denganNya. InsyaAllah! ^_^

first station. hula-hula-hooooooop! ^_^
Then, ada tadabbur alam. Kak Aida kita ada bagi sedikit pengisian tentang madu dan lebah. Sangat menarik, sangat penuh dengan mesej-mesej penting. Terima kasih kak Aida. InsyaAllah, aku akan jadi macam lebah tu. Sentiasa mencari yang baik-baik, dan menghasilkan yang baik-baik. :)

Baru aku perasan, perenggan aku semua mula dengan then, then, then.. Haha! Ok, tukar plak. Lepas tu, ada sesi penyampaian hadiah dan fotografi. Ehemmm, kumpulan kami dapat no3! Hehe. Alhamdulillah. Saaangat tak sangka sebab.. memang tak sangka la. Terima kasih semua ahli kumpulan yang bersemangat tinggi dan berjiwa kental ni. Semua ada bakat masing-masing. Tahniah semua!

kami menang hadiah. no 3! :3
Kalau ada rehlah dan piknik camni, tak sah lah kan kalau tak ada BBQ? Hew3! MasyaAllah, makanan semua sedap-sedap. Nasi goreng, ayam bakar, sosej bakar, agar-agar dan air sirap. Lengkap hidangan kami. Kenyang aku dibuatnya. Kakak-kakak semua pandai masak dan pandai sedia makanan. Terima kasih semua ya! :D

Ok laa, dah panjang sangat dah bercerita. Moh kito nengok gambar pulak eaa. Hehe~

from left: Zai, Mr Vladislav(our currator), me, Alia n Umai.
le gurls~ <3
bergambar lepas stesen terakhir. semua happy2! :D
yeay! ^_^
Okey, sampai sini dulu entry kali ni. Terima kasih semua yang terlibat dalam menjayakan program rehlah ni, tak kira lah secara langsung atau tidak. Terima kasih semua atas kenangan dan memori indah sepanjang kita di Daca ni. Saya hulurkan 10 jari tangan 10 jari kaki untuk memohon maaf dan ampun atas segala silap dan salah saya sepanjang kita bersama di sini. :)

hari sangat panas. makan aiskrim dulu! ;)
Biarlah kenangan yang terlahir ini terus mekar subur di taman ingatan. Biarlah ukhuwah yang terjalin ini terus harum mewangi hingga ke syurga! ^_^

p/s: Bila rehlah seterusnya? Tak sabar dah ni. ;)