Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Sunday, 25 August 2013

Kutemu Abah!

Assalamualaikum.

Sebenarnya, tak tahu nak mula dari mana. Dari tadi menulis,padam, menulis, padam dan tulis balik. Huhh. Ok la, kita mulakan dengan ucapan syukur kepada Allah atas nikmat dan rezeki yang dikurniakan. Alhamdulillah!

tapi kenapa?

Kalau ada antara korang yang pernah baca entry aku yang dulu-dulu, mesti tahu cerita pasal Abah aku kan? Haa. post ni pasal Abah aku laa. Setelah sekian lama berdoa dan berharap, Alhamdulillah yang telah menemukan aku dengan Abah. :')

Allah berfirman, "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu..." (40:60)

Allah temukan aku elok pada masa dan keadaannya. Allah lebih mengetahui kan? :)

Pada raya Aidilfitri yang lepas, aku balik ke kampung dan kami menuju ke Perak. Kampung Abah di Perak. Kami duduk sana beberapa hari. Masa kami sampai, Abah bawa jumpa keluarga Abah, Mak Njang dan keluarga.

Semua baik-baik. Diorang layan kami baik. Aku pun selesa bila bersama diorang walaupun aku tak berapa kenal diorang(sebenarnya tak ingat pun..). Malam tu kami sambut hari jadi aku yang ke 19. Walaupun majlis biasa, simple tapi dengan kehadiran Abah kali ni, hari jadi aku terasa kelainannya. Huuhuu~

Esoknya, Abah bawa aku keluar jalan-jalan. Kami pergi round-round tempat kerja Abah. Menarik tapi panas... =_=" Abah bawa masuk tempat penjagaan ikan Arowana. Ada yang dah besar, ada yang kecik, ada tu kantung telur dia masih melekat lagi kat perut dia, macam biji-biji bola! Comel! ^_^

Walaupun agak panas dan boring, tapi ok laa. Haha. Pastu Abah bawa aku pergi Bukit Merah. Alaa. tak masuk taman tema pun. Jalan-jalan luar tu je haa. Pusing sana, pusing sini. Abah belikan keychain. Hehee. Simpan buat kenangan katanya.

Aku nampak abah kekok nak layan aku. Aku pula jenis yang malu-malu kucing bila dengan orang yang tak biasa. Mungkin sebab dah lama tak jumpa tu yang jadi kekok tu. Bila jumpa, hah tu dia! Besar gajah dah anak dia ni. HAHAHA. XD

Hmm. masa hari terakhir memang tak best. Semua sedih-sedih. Kami pergi Bukit Merah lagi sekali. Jalan-jalan, pusing-pusing, tangkap gambar. Masa nak berpisah tak payah cakap laa. Air mata bercucuran macam paip air ni haa. Abah peluk aku, kemas pelukan Abah. Macam tak nak lepaskan dah.

Sedih, memang sedih.

Takut ni perjumpaan yang terakhir. Abah nampak sakit, dah tua walaupun masih boleh berjalan, bawa kereta. Aku pula nak pergi jauh ni. Kalau ada apa-apa berlaku, susah nak balik Malaysia. Risau dan sedih bila fikir-fikirkan. Abah pun menangis juga. Yela kan, bila lagi nak jumpa? Tahun depan pula la kan? Huuu..

T_T

Abah, Ann harap kita akan dipertemukan lagi oleh Allah pada masa hadapan. InsyaAllah. Abah jaga diri di sana. Solat kena jaga. Ibadat kena perbanyakkan. Ann nak jumpa Abah kat syurga.

Ann sayang Abah, lillah! T_T


summer practical 2013 in Volgograd.

Assalamualaikum.

Hye there! It has been a looooong time since my last entry right? Huh. With all these things happening here n there, I still don't have anything to post? Mehh.

Since I have a few things to be shared here(mostly about my experience of course), so I think that I will put all my words here in this post starting from the day I had my practical in Volgograd, Russia for about 1 month.

Ok, here we go.

I started my therapy practical on 3rd of June. In this practical I've learned about 15 diets for patients, some information about the hospital and most of my 2 weeks of therapy practical is all about injection. Yes, I've learned about how to give people proper injection but of course I'm still not brave enough to give injections to the people. When will I ever be braver than before?

Injection.

By the way, the doctor who was in charged to teach us was always busy. That's why we learned about injections almost 2 weeks and the time passed by just like that. But, I don't really care as I had a lot of free time to do my own stuff(shopping as usual. muehehe :P). Ohh, btw the doctor is handsome! Ihik!

My group with the handsome doctor. ;)
The next two weeks was surgery practical and we studied in the urology department. That's mean, all the surgery was about the urinary system.

So, I watched 2 surgery in 2 weeks. The first one is about removing some kind of tumour in the male part or something like that. The surgeon inserted some kind of instrument into the patients penis and we all watched the surgery through the monitor. It was interesting but kind of boring. Huhuu. :3

The next surgery is about removing the prostate. Uuuuu. Lots of blood here and there and I felt like fainting. Eheww. The doctor in charge for me was quite strict but he has beautiful blue eyes. I adore those eyes. :3

Hmmm. I think this post has been quite long n I think that I will continue my story maybe on the next post. Maybe. Ehehe..

Till here. Adiosss!

Pray for Palestine, pray for Syria, pray for Mesir, pray for muslims all over the world! ;)