Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Thursday, 16 February 2012

SPM Nightmares!

Assalamualaikum.

First dream.

This dream begins with the situation of I'm preparing to go the school to receive the SPM result. When I reached the school, I felt so sad because I didn't recieve any call from the school saying that I need to go to the other schol to receive the result. Usually, when someone score straight A+, they will need to receive the result at the other school.

I cried a lot in my dream and as I woke up, I realized my pillow was wet with tears. >_<"

Then, I remembered that our teachers wanted our school to be the place for the straight A+ students receive their results. So, maybe there's still hope. I quickly got down the car and looked around. Everyone was so happy.

I saw Niesa, Hafiz, Akmal, Adham and Nik. Everyone were here but they were so sad. Then, i got to know that our school did not manage to get any straight A+ students. My heart beat fast. However, there were many students who achieved straight As! Eventhough it was a good new, but for me it was still not good enough as I target to become one of the straight A+ student. *sigh...

After that, I entered the hall as if I was taking my result. My teacher mde a sad expression cause I didn't reach the target. I cried and cried and cried a lot till I loss my consciousness.

I woke up! Ohh, it was just a dream. I do hope that it would not come true. I can't bear it!

Second dream.

This dream also begin just the same as the first dream but it turned different at the moment I entered the hall. When I step my foot into the hall, there was a table. Sitting near to it were my ustazah and ustaz. On the table were a laptop, students' results and a few sets of PAI papers. They called me and gave my result. Ya Allah! 0_0"

The result was all straight A+ but only PAI, I got A!

What happened?

Ustazah said that I need 1 more marks in orther to get me an A+! Ya Allah, I was shaking a lot till my leg could not bear my own weight and i felt to the ground. Ustazah asked me to take my answer papers and check if there any possibilities for me to increase my marks.

It kind of weird. How come we can check back our papers by our own? Chill, it's just a dream! XD

After a few times looking through the answer paper, I couldn't find anything which can help me to increase my marks. *tears rolled again. T.T

Ustazah said, its okey. Just be redha. Sobs3! I got out of the hall and cried a river of tears. How couldn't I be so sad. Hoping to get straight A+ but end up with 8A+ only.

Then, I woke up!

That's it. I do hope that all those dream won't come true but why does it occurs twice? It's like a hint from Allah that I have to be prepared for something like this. Yes, prepared for the worse. >_<"

Wednesday, 8 February 2012

Melangkah satu peringkat!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, akhirnya dapat kerja. Rasa macam tak percaya berjaya dapata kerja sebab aku ni seorang anak yang sangat manja dan malas. Wawawa!

Kena pula aku ni jenis yang tak pandai nak bersosial, so barita mendapat kerja ni adalah berita yang harus digembar-gemburkan ya. ;)

Okey, aku dapat kerja di Pusat Pakaian Hari-Hari. Esok, 9 Feb 2012, dah boleh mula kerja. Awesome!

By tomorrow, aku dah mela training. I will be a very busy girl in this town. *poyo! :3

Key off. Good night peeps!

Keputusan Temuduga MARA.-Result Trial SPM

Assalamualaikum.

Sakit hati.. Sakit sekali...

Pada hari kejadian, aku pergi Pejabat MARA tu dengan ibu aku. Ramai sangat pelajar-pelajar menunggu giliran untuk ditemuduga. Setelah berusaha sekuat yang mampu *ecehh, ayat tak boleh power lagi? :P dapat la juga aku ke barisan hadapan untuk ambil borang.

Tiba-tiba, ada seorang makhluk tuhan ni,

"Adik ni nak memintas ke?"

Aku dah tayang muka pelik dah. Ewah-ewah mulut tak makan saman. sesuka hati je nak tuduh-tuduh orang ya? Aku cakap elok-elok yang aku ke depan ni nak ambil borang. terus pandang lain mak cik tu hah. Haaa, malu la tu. Malu la tu. :P Minta maaf mak cik ya. Lain kali tanya elok-elok, bukan tanya macam nak marah tu ha.

Lepas dapat borang tu, ibu pun datang dan tiba-tiba cakap English. Ibu cakap tak payah la temuduga ni. Temuduga ni untuk IPTS. Yang datang sini pun result diorang cukup-cukup makan je. Aku cakap la yang aku nak try temuduga tu. Ibu cakap tak payahlah. I deserve a better one. Hmmm. Ikut je la cakap ibu.

Aku cuba tengok balik SMS yang aku dapat tu.

"Slm Sejahtera! Anda tpilih ke sesi TEMUDUGA Biasiswa/Pinjaman Pendidikan, utk PROGRAM KEMASUKAN AWAL KE IPT MENGGUNAKAN RESULT PERCUBAAN SPM (tahun Akademik 2012)
*Min 3 Kdt & Lulus B.M
*Tarikh: 4/2/12' (sabtu)
*wktu: 10.00pg-4.00ptg
*Tpt: Blik Mesyuarat,Pej MARA DAERAH GOMBAK,BATU CAVES,Slgr(sejajar Balai Polis Batu Caves).
*Sila bawa SLIP PERCUBAAN SPM & Copy IC
*Call Cik ******* 017-******* utk INFO lnjut. Kehadiran bsama ibubapa dgalakan."

Haa. Macam tu la SMS nya. Baru aku perasan yang dia tulis IPT. Aiyoo! Aku cuba call pegawai tu lagi sekali untuk tanya temuduga tu untuk apa. Dia cakap IPTS, Kolej **********. Bila aku tengok tahap yang dia nak, biasa-biasa je. Baru aku faham yang sebenarnya temuduga kali ni untuk bantu pelajar-pelajar yang lemah dalam pelajaran untuk further study.

So, I think I had made a wise decision by letting it go. Orang lain lebih layak dan patut untuk dapatkan biasiswa tu. Aku boleh cuba kut lain kan?

The end!

Thursday, 2 February 2012

Temuduga Mara-Result Trial SPM.

Assalamualaikum.

"Assalamualaikum. Boleh saya tau, ni Ammanda ke yang sedang bercakap? Saya dari bla.. bla.. bla..."

Aku dapat tawaran biasiswa lagi. Alhamdulillah! Mungkin ada hikmahnya aku tak dapat berjaya temuduga biasiswa Bank Negara. Temuduga MARA hari sabtu, 4 Feb 2012 di Pejabat MARA.

Hmm, kena get ready untuk temuduga la ni. Rugi kalau tak dapat kali ni. Semoga semuanya berjalan lancar. InsyaAllah! ^_^