Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Friday, 22 November 2013

Rahsia pemilihan Semenanjung Arab sebagai tapak pancaran Agama Islam.

Assalamualaikum.

Pernah tak dalam kehidupan seharian kita, terdetik persoalan kenapa Semenanjung Arab yang dipilih untuk menjadi tapak permulaan penyebaran Islam? Kenapa rasul terakhir dari bangsa Arab? Kenapa bahasa al-Quran ialah bahasa Arab?

Sebelum kita cuba rungkai satu-satu, jom kita singkap dulu keistimewaan bangsa Arab sebelum Islam dan keadaan geografinya. Then, kita bandingkan pula dengan tamadun-tamadun lain yang sezaman dengannya, contohnya Rome, Greek, India, Parsi.

Firstly, kita cuba kaji dulu bangsa-bangsa lain yang hidup di sekitar SA sebelum Islam. Nak dijadikan cerita, pada zaman tu dunia sedang dikuasai oleh dua negara besar: Parsi dan Rome, Greek dan India.

Pada masa itu, Parsi ialah satu negara yang mempunyai falsafah yang pelbagai dan merupakan arena perbahasan agama. Pembesar dan masyarakat pada masa itu menganut agama Majusi . Antara ajaran agama tersebut ialah menggalakkan perkahwinan antara anak lelaki dengan ibunya atau saudara perempuannya. Mereka hidup dalam tatasusila dan amalan yang jauh terpesong dari sifat-sifat kemanusiaan.

Kerajaan Rome pula sibuk dengan aktiviti perluasan kuasa dan perbahasan agama Kristian dengan negeri Syam a.k.a Syria dan Mesir. Mereka hidup dalam keadaan yang huru-hara dan tidak stabil. Kehidupan pula berlandaskan kemewahan duniawi dengan cara menindas golongan bawahan. Cukai yang tinggi juga merupakan fenomena biasa pada masa itu.

Greek pula tak habis-habis dengan dunia khayalan dan dongeng mereka sedangkan semua perkara itu langsung tidak memberi apa-apa manfaat buat mereka. India pula hidup dalam kemerosotan akhlak dan tatasusila kehidupan dan kemasyarakatan.

Kenapa mereka hidup macam tu sekali? Ini kerana, mereka hidup atas kemajuan dan tamadun yang hanya berasaskan harta benda, material, duniawi semata-mata. Mereka tidak mengambil akhlak-akhlak yang mulia sebagai asas kehidupan seharian mereka.

Acano lak dengan Semenanjung Arab masa tu? Haa, ni nak cerito la ni...

SA pada masa itu merupakan suatu kawasan yang tenang, jauh dan terpencil dari segala anasir-anasir buas dan liar tu. Eheh? Kenapa pula? Bukan ke diorang semua tu duduk di antara negara-negara yang tengah hebat dengan kemerosotan akhlak tu kan?

Ya, tetapi mereka tidak pernah merasakan kemewahan seperti Parsi, kekuatan tentera seperti Rome, tiada falsafah pelik-pelik seperti Greek. Mereka boleh dikatakan seperti 'bahan mentah' yang suci dan boleh dibentuk. Apa yang perlu diberikan hanyalah ilmu pengetahuan kerana sebelum ini mereka hanya hidup dalam dunia kejahilan yang sangat  gelap, hitam pekat. Kesesatan.

"Dan sesungguhnya kamu sebelum hari ini adalah dari golongan orang-orang yang telah sesat."

(Surah Al-Baqarah, ayat 198)

Allah telah menerangkan di dalam Al-Quran bukan untuk menghina, tetapi untuk memberi kemaafan atas keuzuran mereka. Ini kerana, bangsa-bangsa lain menjadi sebegitu rupa dalam keadaan sedar dan nak jadi macam tu.

Ok, sekarang kita kembali kepada persoalan asal kita. Kenapa pancaran dakwah Islamiyyah tu Allah bebankan pada Arab dan bukannya Parsi atau Rome atau mana-mana pelusuk dunia? Andaikata Allah nak pancaran dakwah Islamiyyah tu terpancar, bersinar di mana-mana pun di atas muka bumi ini, pasti Allah mampu kerana Allah itu Maha Kuasa, Pencipta Alam Semesta!

Namun hikmah Allah memilih SA dan Rasul yang buta huruf supaya manusia itu tidak syak wasangka terhadap Islam dan RasulNya. Di tempat Rasulullah diutuskan itu wujudnya satu suasana buta huruf, mereka tidak diracuni dan diusik oleh mana-mana tamadun, falsafah yang entah apa-apa itu.

Hikmah Allah memilih RasulNya seorang yang buta huruf agar tiada syak bahawa Islam ini benar-benar agama dari Allah dan bukannya dipelajari dari mana-mana falsafah oleh mana-mana tamadun. Hikmah lain yang dapat dilihat ialah ketinggian mukjizat keNabian dan syariat Islam berbanding seruan manusia lain.

Hikmah lain yang dapat diringkaskan di sini ialah:


  1. Di lembah Mekah ini lah tempat pertama seruan agama Islam iaitu agama Nabi Ibrahim dan juga tempat pengutusan nabi terakhir, Nabi Muhammad SAW.
  2. SA terletak di tengah-tengah pelbagai bangsa dan memudahkan proses penyebaran dakwah Islamiyyah di kalangan bangsa dan negara yang disekelilingnya.
  3. Bahasa Arab apabila dikaji mempunyai banyak keistimewaan yang sukar didapati dalam bahasa lain dan layak baginya untuk menjadi bahasa utama umat Islam walau di mana kita berada.
*****

Alhamdulillah, berjaya juga aku selesaikan entry kali ini dan harapanku agar ia dapat memberi manfaat buat semua. Segala kebaikan semuanya datang dari Allah. Segala keburukan juga datangnya dari Allah tetapi disandarkan balik atas aku insan yang lemah.

Mohon maaf jika ada kesilapan fakta. Boleh komen agar dapat sama-sama kita perbaiki kesalahan ini. InsyaAllah. :)

Rujukan: Fiqh Al-Sirah, Jilid 1.

No comments:

Post a Comment