Assalamualaikum...

Blog ni hanyalah mengenai rentetan hidup, luahan hati dan tempat curahan segala idea dan pendapat penulis.

Blog ini juga ada menggunakan perkataan aku sebagai penulis yang mana mungkin kasar dan tak mesra bunyinya. Sorry not sorry, this is my style.

Aman tanpa perang,
Ammanda Elydia.


Tuesday, 24 April 2012

Ujian bertulis dan Temuduga Yayasan Terengganu.

Assalamualaikum.

Pada tarikh 23 April 2012, Isnin, aku bertolak ke Wisma Amar seawal jam 6 pagi untuk hadiri sesi ujian bertulis atau IQ Test lebih tepatnya. Soalan-soalan yang diberikan agak mencabar. Ada 20 soalan kesemuanya sekali. Soalan yang diberikan bukan mengenai sains, Biologi, Fizik, Kimia dan seangkatan dengannya. Tak ada langsung!

Soalan dia lebih pada meminta kita untuk berfikir secara kritikal dan kreatif. Contohnya, Ada soalan yang macam pernyataan dan kita kena selesaikan pernyataan yang diberikan. Ada pula soalan gambar berturut-turut. Dia minta gambar apa selepas itu. So, banyaklah kena buat 'think out of the box' kan? Nasihat aku, banyakkan lah main IQ Test Games. :)

Seterusnya ialah sesi temuduga. Temuduga dibuat secara berkumpulan. 1kumpulan 7-8 orang. Ada 4 orang panel penemuduga. Ohh ya! Salah seorang ialah ex-Sesma! ;)

Sewaktu temuduga berjalan, panel akan tanya soalan dan kita kena bagi pendapat kita. Malangnya, sewaktu sisi temuduga tu berlangsung, aku tersangatlah pasif. Kenapa? Okey, ni sebabnya. Ada dalam kumpulan kami ni seorang budak perempuan yang sangat banyak bercakap. Sangat banyak!

Setiap kali panel tanya soalan, mesti dia orang yang pertama jawab dan tak bagi peluang pun kat orang lain jawab. Peringatan buat semua, Perkara ni tak seharusnya terjadi. Kalau ya pun nak bagi pendapat, sila beri peluang kepada orang lain untuk beri pendapat mereka juga. Semua ada hak dan peluang tersebut. Barulah nampak awak tu bagus sikit. Okey?

Soalan yang ditanya kebanyakannya soalan mengenai isu-isu semasa. Pasal politik, pasal ekonomi, pasal pembangunan negara. Ohh ya! Buat sesiapa yang akan ambil temuduga Yayasan Terengganu nanti, sila ambil tahu mengenai isu-isu semasa, pasal negara kita. Haa, nama-nama sultan dan agung, menter-menteri dan pengarah-pengarah berkaitan dengan bidang yang diambil tu silah tahu ya.

Panel ada lah tanya pasal nama-nama ni, dan alhamdulillah dapat la jawab. Dapatlah bonus sikit untuk diri sendiri. ;)

Jadi, sampai sini sahajalah. Rasa macam tak ada harapan nak dapat biasiswa ni. Jangan putus asa, masa masih ada. Keputusan pun belum keluar lagi kan? Banyakkan berdoa dan serah kepada Allah segala-galanya.

Apa pun yang terjadi, aku reda. InsyaAllah, it will be mine! ^_^

13 comments:

  1. tmuduga bkumpln ni ade kne speaking tak? n_n yang ujian btulis ade essay? hihi banyak tanye..~~ thanks for this infrmation..

    ReplyDelete
    Replies
    1. every tmudga kna speaking... but untk yg YT pnya,, ada time jgk... cam kalo dye tnye kot bm,,jwb bm... kalu bi,, jwb bi... sempoi jew.. xyah takot pon... untuk ujian btulis... no essay at all... only IQ TEST... ad diagram2 gituh... x perlu prepare papew pom.. juz prepare dgn isu smsa 4 tmudga... :)

      *sowry lmbt jwb..had some prob.. :/

      Delete
  2. Assalamualaikum...really need your help sebab tomorrow ada ujian bertulis untuk yayasan terengganu seterusnya. Nak tanya, soalan2 interview tu mencabar tak sebab saya lemah betul pasal current issue ni..=.=' please reply me. thank you. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nad. 1st skali saya nak mintak maaf sangat2 sebab lambat reply your comment. this weekend saya saaaangat sibuk. tak sempat buka pon blog. reallllllly sorry. ~_~; based on your comment, rasanya dah terlambat laa kot nak jawab soklan awak tu. sorry again..

      btw, sebab awak dah tanya, saya jawab juga. boleh jadi panduan untuk yg akan dtg pula. maybe? kalau yt punya soalan agak mencabar. tapi insyaAllah boleh je jawab. panel pon akan tolong kita juga. tau sikit2 pon sebenarnya daa cukup. saya tak tau apa2 tapi alhamdulillah dapat. hehe..

      ok laa, saya doakan awak akan tetap berjaya walau apapun keputusan nya. okeyh? sooooo sorry.. -,-'

      Delete
    2. wslm.. its okay, sebab masa post comment tu pun dah lambat. Anyway, thank you so much ya for the reply and doa! really appreciate it. If you dont mind, could you please answer another question from me? Masa dapat tawaran daripada yayasan terengganu tu kan, agak2 berapa lama tempoh sejak hari interview tu? ada tak sebulan lepas tu? and dapat tau sebelum or selepas result upu? I hope you dont mind to answer this. Really sorry for taking some of your times. Thank you again yea. May Allah SWT bless you...:)

      Delete
    3. Assalamualaikum nad2. :)

      Nak tanya apa2 pon boleh. InsyaAllah saya cube jawab. btw, saya tau result YT after tau result UPU. exact date kalau tak silap 24/5/12, while interview lak 23/4/12. dalam 1 bulan lebih jugak laa. dapat tahu 3 hari sebelum daftar UM melalui panggilan telefon. kalau tak silap laa.. :)

      btw, menjawab soalan tak? maaf yaa kalau tak menjawab soalan.

      semoga Allah memberi yang terbaik untuk nad2. insyaAllah. good luck! ;)

      Delete
  3. Salam kak..nk tnye mase apply tu mcm mne ye? Bukak lmn web yayasan trg ke? Akak jwb ape ble dia tnye knpe nk jd doktor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam adik. Minta maaf sangat2. Lama dah tak buka blog. Tak brkesempatan. Kalau nk apply, kna minta borang dri pjbat Yysan Tranggnu. Ckap nk apply untuk luar ngra. Ya, lps result akak mnta.

      Tntang soalan tu segan lak akak nk jwab. Huhu. Msa ditanya, akak jwab akak nk jdi gynae. Kbtulan akak ada tbca kt hosp HSNZ ada psakit komplen xda gynae prmpuan. Akak crta la bnda tu. Huhu.. pastu masa tu atuk akak mnngal. Mmbuak2 la prasaan nk jdi doc. TERmnangis kat depan panel. Sikit je la. Ok, bnyak lak crita. Huhu. ^_^'

      Harap mmbantu ya. SPM blum dapat lgi kn result? All the best ya! Bnyakkan doa n twakal pda Allah. Good luck! ^_^

      Delete
  4. Akak nk tnye akak jwb ape ble dia tnye knpe nk jd doktor? Akak apply mvm mne ek? Lps tesult kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ya.. soalan knapa nk jdi doc tu sbnrnya xbnyak mmbntu pon dlm IV. Mcm mna cara awk jwab tu yg pnting. Ikhlaskn hti, tnang dlm mnjawab. InsyaAllah.. ;)

      Delete
  5. minta tmpat mana??

    ReplyDelete
  6. Salam kak..iq test dya susah x??

    ReplyDelete